Необходими продукти
За тестото:
♥ 800-900 г брашно
Баница
♥ 2 яйца
♥ 300 г кисело мляко с висок
процент масленост
♥ 100 мл вода
♥ 120 мл хладко прясно мляко
♥ 20 г свежа мая
♥ 2 равни ч.л. сол
♥ 2 с.л. захар с връх
♥ 60 мл слънчогледово олио
♥ натурално пшеничено или
царевично нишесте за разточване
От това количество тесто,
можете да изпечете две тави с
баница с диаметър 27 см
За плънката:
♥ 400 г сирене
♥ 3 яйца
♥ плънката трябва да бъде по-суха от обикновено.
За намазване на корите:
♥ 100 г разтопено масло
♥ 50 мл слънчоледово олио
Приготвяне:
Разбъркайте в прясното мляко маята, захарта и 2-3 супени лъжици от брашното. Оставете настрани, докато маята се активира. Изсипете в голяма купа 500 г от брашното и направете по средата кладенче. изсипете всички
продукти в него и омесете меко, еластично, нелепнещо тесто. Добавяйте брашно, докато е необходимо.
Оформете от готовото тесто топчета по 400 г всяко. Подредете ги в тавичка поръсена с брашно и
ги покрийте с памучна кърпа. Оставете тестото да втаса за около 1 час.
Работния плот поръсете с нишесте и от всяко топче разточете кора с дебелина 4-5 мм, с помощта на нишестето и точилка. След разточването на всяка кора, с помощта на точилката я прехвърлете върху голяма кърпа.
Поставяйте по 2-3 с.л. от мазнината върху всяка кора и с помощта четка я разнесете по цялата повърхност на кората. Поставете от плънката, като отново разпределете равномерно по повърхността на кората и я завийте на руло, с помощта на кърпата.
Корите подредете в предварително подготвена тава, намазана с мазнина, или покрита с хартия за печене. Оформянето започва от средата, докато се изпълни цялата тава, но не се притискат прекалено плътно рулата едно в друго, за да има място тестото да втаса. Така оформената баница намажете с мазнина по повърхността (може да поръсите със сусам, ако ви харесва идеята). Оставете я да втаса за 40-50 минути, докато удвои обема си.
Втасалата баница поставете във фурната на 190°С, докато леко започне да се зачервява (около 15 минути),
след това намалете градусите на 170°С и печете до готовност, около 30 минути. Цялото печене продължава
около 45-50 минути. видът на баницата подсказва кога е готова. Цветът и става златист и много апетитен.
Рецептата е от книгата "52 вкусни рецепти за цяла година" с Люси и Таня