Новини
  • Последни
  • Най-четени

Соден хляб с ябълки, стафиди и розмарин

Рецептата е от книгата "52 вкусни рецепти за цяла година" с Люси и Таня
Снимка: От книгата с рецепти на Люси и Таня

Прекрасна рецепта за трапезата на Бъдни вечер от книгата с рецепти на Люси и Таня.

Необходими продукти
♥ 100 г брашно - Пълнозърнесто
♥ 200 г брашно екстра
♥ 1 ч.ч. кисело мляко
♥ 1 яйце
♥ 3 с.л. разтопено масло
♥ 1 ч.л. сода за хляб
♥ 1/4 ч.л. канела
♥ 3/4 ч.л. сол
♥ 1/3 ч.ч. стафиди
♥ 1 средна ябълка
♥ 1 с.л. нарязан розмарин

Снимка: От книгата с рецепти на Люси и Таня

Приготвяне:

Накиснете стафидите в малко вода за 10-15 минути, за да омекнат. Отцедете ги добре от водата и ги подсушете преди да ги поставите в тестото. Загрейте фурната до 200°С.

Обелете ябълката и я нарежете на малки кубчета. Смесете брашното в голяма купа със содата за хляб, солта и канелата. Прибавете в брашното стафидите, парчетата ябълки и нарязания розмарин. Разбъркайте.

Направете по средата кладенче и изсипете в него киселото мляко, леко разбитото яйце и маслото. Разбъркайте с лъжица, докато тестото се оформи и почти не останат сухи участъци брашно. изсипете върху добре набрашнена повърхност и оформете тестото на кръгла питка. Поставете тестото върху тавичка, постлана с хартия за печене. С остър нож го срежете на кръст.

Печете хляба 40-45 минути, докато кората стане добре зачервена.