Новини
  • Последни
  • Най-четени

Ето как Чавдар от „Фермата“ 7 приготвя погача

Късовете винаги са нечетно число – това е старо поверие

Професионалният хлебар Чавдар Христанов от „Фермата“ 7 ни представя своята рецепта за погача

Замесваме бяло тесто с прясна мая по стар стил.

Рецепта бяло тесто:
1 кг бяло брашно
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
40 г прясна мая
4 с.л. слънчогледово олио (може да се замести със зехтин)
около половин литър вода (може и малко повече, ако тестото е твърдо)

15-годишната Гергана помага на баща си
Снимка: Чавдар Христанов

Пресяваме брашното през сито, за да вкараме въздух в тестото. Изсипваме го в голяма тава, правим кладенче и изсипваме всички продукти в него без маята! Водата трябва да е с телесна температура, около 36 градуса.

Снимка: Чавдар Христанов

Разбъркваме енергично с дървена лъжица, докато сместа започне да се отлепва от съда, след това с малко брашно продължаваме месенето на ръка. Когато тестото е оформено, добавяме 40 грама натрошена прясна мая и доомесваме. Именно това е старият френски метод за вкарване на маята в тестото. Месим, докато тестото стане гладко и меко.

Снимка: Чавдар Христанов

Оставаме тестото да почива около 50 минути под миндил (кърпа), след което пристъпваме към оформянето.

Снимка: Чавдар Христанов

Отделяме тесто около един килограм и разделяме на 7 равни къса. Късовете винаги са нечетно число – това е старо поверие. Един къс окръгляваме на топка и поставяме в центъра на намазана с мазнина тавичка, а другите 6 къса разточваме на фитили и връзваме на възли като земели.

Снимка: Чавдар Христанов

Нареждаме ги около централната кръгла питка и оставяме да втаса един час под кърпа. Намазваме погачата с един разбит жълтък и печем в загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути.

Снимка: Чавдар Христанов

За питката е важно да се сложи на най-ниския рафт на фурната, но не на пода. Ако отгоре се зачерви твърде бързо, се покрива с хартия за печене, за да не прегори.

Снимка: Чавдар Христанов

Чавдар със съпругата си Мариета и децата им Гергана, Иван и Елена. Помага им и Рая, приятелка на Иван (втората отдясно наляво)
Снимка: Чавдар Христанов