Професионалният хлебар Чавдар Христанов от „Фермата“ 7 ни представя своята рецепта за кравай.
Замесваме бяло тесто с прясна мая по стар стил.
Рецепта бяло тесто:
1 кг бяло
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
40 г прясна мая
4 с.л. слънчогледово олио (може да се замести със зехтин)
около половин литър вода (може и малко повече, ако тестото е твърдо)
Пресяваме брашното през сито, за да вкараме въздух в тестото. Изсипваме го в голяма тава, правим кладенче и изсипваме всички продукти в него без маята! Водата трябва да е с телесна температура, около 36 градуса.
Разбъркваме енергично с дървена лъжица, докато сместа започне да се отлепва от съда, след това с малко брашно продължаваме месенето на ръка. Когато тестото е оформено, добавяме 40 грама натрошена прясна мая и доомесваме. Именно това е старият френски метод за вкарване на маята в тестото. Месим, докато тестото стане гладко и меко.
Оставаме тестото да почива около 50 минути под миндил (кърпа), след което пристъпваме към оформянето.
Отделяме около 400 г бяло тесто. Натискаме с длани и разтегляме с търкаляне на масата фитил около 80-90 см. В намазана тавичка навиваме фитила на охлюв, като оставяме луфт между навивките около 1 см, за да втаса свободно кравйчето. Оставяме да втасва под кърпа около 50 минути, намазваме с четка в гънките на кравайчето с разтопено краве масло, поръсваме с шарена сол и печем в загрята фурна на 200 градуса за 30 минути до златист цвят.