Новини
  • Последни
  • Най-четени

Приложения на меда при различни болестни състояния (полезни съвети)

Докажи ни, че знаеш колко е важен медът за твоя организъм и играй за сладки награди всяка седмица!

(време за четене: 3 мин)

Научи повече за приложенията на меда при различни болестни състояния. Докажи ни, че знаеш колко е важен меда за твоя организъм и играй за сладки награди всяка седмица!

Всички сме чували за ползите на пчелния мед и сравнението с “течно злато”, но знаем ли какво прави меда толкова ценна съставка и защо е важно той да бъде част от нашето меню?

Медът и пчелните продукти са познати на хората от далечни времена. От хилядолетия насам медът е популярен със своите лечебни свойства, които са изследвани и описани в много научни доклади. Развитието на съвременната медицина до голяма степен е изместило по-натуралните методи за справяне с различни болестни състояния, но напоследък наблюдаваме все по-голям интерес за прилагане на по-естествени начини за лечение.

Точно поради тази причина, в тази статия ще ви дадем конкретни примери за приложение на меда при различни болестни състояния и как би се подобрило нашето здравословно състояние.

  • Мед за кашлица и възпалено гърло

Едно от най-популярните приложения на меда е при кашлица и възпалено гърло. Една чаена лъжичка мед, взета направо преди лягане или разбъркана в чаша вода или топъл чай, е в състояние да облекчи забележимо кашлицата.

  • Мед за болна кожа или наранявания

Проучване показва, че ежедневното нанасяне на мед с топла вода върху кожата на пациенти, страдащи от лющене на кожата, силен сърбеж, херпес и др., подпомага заздравяването и облекчава симптомите още след седмица.

  • Мед за стомашно-чревни възпаления

В изследване, проведено от изследователски екип от Египет, участвали 100 болни от гастроинтестинален грип деца, които били разделени на 2 групи от по 50 деца. За да се противодейства на високата загуба на вода и минерали, която възниква заради диарията и гаденето, едната група деца приемали течност, която се състояла предимно от захар и сол, докато при втората група към тази течност бил добавен и мед. Бързо се забелязало, че острата диария и гадене при децата, приемали медения разтвор, намалели значително. В другата група, от друга страна, почти нямало промяна.

  • Мед срещу гъбички, възпаления и свободни радикали

Бактериите, гъбичките и излишъкът от свободни радикали в организма са основните причини за развитието на множество възпалителни заболявания. В неузрелия мед протича решаваща реакция, тъй като в него непрекъснато се образуват малки количества водороден пероксид (кислородна вода). Това се създава от специален ензим, който пчелите добавят към незрелия мед чрез слюнката си. В по-големи концентрации това вещество би било вредно за клетките, но в малко количество като това в меда, водородният пероксид има силно антибактериално действие. Високата концентрация на захар в зрелия мед причинява смъртта на бактерии, гъбички и други паразити, тъй като захарта свързва излишната вода. Без вода микроорганизмите не могат да оцелеят за дълго и в крайна сметка изсъхват и умират, а спорите им вече не могат да растат или да се размножават при тези условия.

Съществуват медицински изследвания, които акцентират върху интересни комбинации на мед с други съставки като чесън, лимон, канела, джинджифил и други. Несъмнено разгледани поотделно можем да определим полезни действия във всяка една от тях, а комбинацията помежду им би увеличила техните ползи за организма ни.

В онлайн книгата “Кажи ДА на меда” сме описали потенциалните ползи при комбинация на мед с всяка една съставка. Изтеглете книгата безплатно от нашия сайт и се уверете в полезните свойства на меда, подкрепени с научно-доказана медицинска информация.