Новини
  • Последни
  • Най-четени

Как да разпознаем истинския мед

Отговори правилно на въпросите в онлайн quiz'a и играй за една от три сладки награди всяка седмица

Научи как да разпознаеш истинския мед, отговори правилно на въпросите в онлайн quiz'a и играй за една от три сладки награди всяка седмица!

В последните няколко години на европейския пазар започна навлизането на фалшив мед, като тази тенденция не пропусна и България. Нещо повече – проверка на организацията Активни потребители показва, че от 10 тествани марки мед, 5 не отговарят на изискванията за качество:

  • Водно съдържание: не повече от 20%
  • Електропроводимост: не повече от 0.8 mS/см
  • Съдържание на хидроксиметилфурфурал (C6H6O3): не повече от 40 мг/кг
  • Диастазна активност: не по-малко от 8 единици по Готе
  • Съдържание на пролин: не по-малко от 180 мг/кг

Методи за фалшификация на меда

Основните методи за фалшификация на меда са два: разреждането му с глюкозо-фруктозен сироп или прекалено ранното му изваждане от кошера. В първия случай, добавянето на различни сиропи към меда увеличава обема му и оттам намалява производствената цена на продукта. Ранното изваждане от кошера пък позволява на пчеларите да произвеждат повече мед за по-кратко време.

Неузрелият мед е с по-високо водно съдържание и има нужда от допълнително изсушаване по изкуствен начин. И в двата случая се намалява качеството на крайния продукт и до потребителите достига субстанция, която не отговаря на стандартите за това как се прави пчелен мед.

Попитахме Google..

Логично е да се запитаме как да разберем дали един мед е истински и съответно как да се предпазим от неговите фалшификати. При преглед на резултатите в Гугъл попаднахме на всякакви “изпитани рецепти” и начини за разпознаването на истинския и фалшивия мед и решихме да проверим и да докажем или развенчаем най-популярните от тях.

Тест със салфетка

Какъв е тестът? Според този тест капка истински мед, капната върху салфетка или попивателна хартия, ще запази формата си. От своя страна, фалшивият мед ще се разлее по салфетката и по контурите на капката ще се образува воден слой.

Можем ли да му вярваме? И да, и не. Тестът със салфетка проверява водното съдържание на меда и в повечето случаи истинският мед наистина ще запази формата си. Това обаче не важи за акациевия мед, особено ако е нова реколта и скоро е изваден от кошера. Акациевият мед по принцип е с по-високо водно съдържание и съответно е по-рядък от другите видове мед. Той може да се разлее по салфетката, но това не означава, че е фалшив, затова винаги взимайте предвид вида мед и неговите свойства.

Гъстота и водоразтворимост

Какъв е тестът? Съществуват няколко начина за разпознаване на качествения мед според гъстотата му. По правило, медът е гъста течност и ако е прекалено рядък, разтваря се лесно във вода или пък при обръщането на буркана с капачката надолу, въздушният балон се изкачва твърде бързо на повърхността, вероятно е разреден.

Можем ли да му вярваме? И да, и не. Тези тестове проверяват водното съдържание на меда, но както стана ясно по-горе, то варира в зависимост от вида на меда. Подхождайте критично към този тест и го съобразявайте със свойствата на конкретния мед.

Прочети цялата статия в блога и разбери още начини за разпознаване на истински мед. 

Изводи

В домашни условия е трудно да се докаже с точност дали един мед е 100% истински и чист или е примесен с други вещества. От една страна никой тест не е достатъчно достоверен, а от друга – фалшификатите стават все по-софистицирани и все повече се доближават по външни белези до автентичния мед.

Най-добрият начин за изследване на качеството на различните видове мед си остават лабораторните анализи. Затова и ние се доверяваме на тези изследвания и тестваме всяка партида мед чрез три методологии:

  • поленов анализ
  • електропроводимост
  • водно съдържание.

Така винаги сме сигурни, че доставяме до вас качествен мед без да е нужно да хабим салфетки, да търсим мравки дегустатори или да пресипваме мед във всякакви панички и чинийки.

Купи истински мед или осинови кошер и бъди сигурен, че ще получаваш 100% чист мед с доказан произход за теб и твоето семейство.