Новини
  • Последни
  • Най-четени

Ползи и лечебни свойства на различните видове мед

Разбери повече за ползите и лечебните свойства на различните видове мед и играй за сладки награди всяка седмица!

(време за четене: 4 мин)

Разбери повече за ползите и лечебните свойства на различните видове мед и играй за сладки награди всяка седмица!

Медът и добре известен с неговите антибактериални, противогъбични и антиоксидантни свойства. Той е комбинация от витамини, минерали, ензими и антиоксиданти, които укрепват имунната система.

Този сладък еликсир неслучайно е наричан “течно злато”.  Той е изключително ценен за нашето здраве и може да подобри нашето здравословно състояние, като намира приложения при лечение на различни болестни състояния.

Полезното действие на меда е добре разпространено, изследвано и описано в много научни разработки. Поради тази причина, в тази статия ще разгледаме основните свойства и характеристики на различни видове мед.

Ако искате да научите повече подробности за свойствата на меда и пчелните продукти, различните му приложения при различни групи хора, в комбинация с какво можем да го приемаме и други научни факти и полезни съвети, изтеглете нашата безплатна онлайн книга “Кажи да на Меда”!

Видове пчелен мед

  • Слънчогледов мед

Притежава светъл цвят, лек аромат и кристализира сравнително бързо. Помага при безсъние, стомашно-чревни проблеми и кашлица.

  • Акациев мед

По-светъл на цвят и изглежда почти прозрачен. Има аромат на цвете и сладък, деликатен вкус. Остава течен по-дълго време и кристализира много по-бавно. Помага при безсъние, безпокойство, грип и други възпалителни процеси.

Научете повече за акациевия мед - неговите ползи, свойства и характеристики.

  • Манов мед

Много тъмен, наситен цвят и силен аромат и вкус.    Укрепва имунната система и има силен антибактериален ефект. Труден за добив и много рядък вид мед.

Научете повече за мановия мед - неговите ползи, свойства и характеристики.

  • Мед от магарешки бодил

Много светъл, почти бял цвят. След кристализация придобива кремообразно състояние. Помага при аритмия, високо кръвно налягане и има силно антисептично действие.

Научете повече за меда от магарешки бодил - неговите ползи и свойства.

  • Букет от билки (билков мед)

Съдържа различни билки и цветя и има кехлибарен цвят и силен аромат. Помага на нервната система и стомашно-чревния тракт. Съдържа множество витамини и минерали.

  • Мед от манука

Цветът е по-тъмен, наситено жълт или оранжев, като след кристализация е възможно леко да изсветлее. Вкусът е деликатен, сладък и без горчивина. Известно е, че медът от Манука има по-силно антибактериално действие и по нищо не отстъпва на антибиотиците.

Научете повече за меда от манука - неговите ползи и свойства.

  • Лавандулов мед

Притежава златист, наситен цвят и е сладък на вкус и аромат. Помага при мигрена, главоболие и хормонален дисбаланс. Сравнително рядък вид мед.

  • Липов мед

Има светъл, почти прозрачен цвят и лек горчив привкус със силен аромат. Помага на нервната система, черния дроб и притежава антисептични качества.

Посети нашия онлайн магазин за мед и избери от разнообразието, което нашите пчелари предлагат. Всяко бурканче мед директно финансира своя производител, което му дава сигурност да се грижи за своите кошери.

В заключение ще кажем, че всички медове и пчелни продукти съдържат полезни вещества и притежават лечебни свойства. Нека си припомним, че пчелният мед съдържа над 30 микроелементи и минерални вещества, витамини, фолиева киселина, провитамин А, белтъци и аминокиселини: 17 сред тях, 8 незаменими.

Надяваме се, че тази статия ще ви е полезна, защото повече от всякога се нуждаем да подсилим организма си и да осигуряваме на себе си и нашето семейство чиста и здравословна храна.

Ако искате всеки месец да получавате 100% чист мед с доказан произход, да подкрепите български пчелар и да чувствате удовлетворението, че сте част от нещо голямо - Осиновете кошер и подкрепете каузата на пчелите.