Новини
  • Последни
  • Най-четени

Чавдар от „Фермата“ 7 ни показва как да направим гризинки

С бяло тесто с прясна мая по стар стил

Професионалният хлебар Чавдар Христанов от „Фермата“ 7 ни представя своята рецепта за гризинки.

Замесваме бяло тесто с прясна мая по стар стил.

Рецепта бяло тесто:
1 кг бяло брашно
40 г прясна мая
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4 с.л. слънчогледово олио (може да се замести със зехтин)
около половин литър вода (може и малко повече, ако тестото е твърдо)

Пресяваме брашното през сито, за да вкараме въздух в тестото. Изсипваме го в голяма тава, правим кладенче и изсипваме всички продукти в него без маята! Водата трябва да е с телесна температура, около 36 градуса.

15-годишната Гергана помага на баща си
Снимка: Чавдар Христанов

Разбъркваме енергично с дървена лъжица, докато сместа започне да се отлепва от съда, след това с малко брашно продължаваме месенето на ръка.

Снимка: Чавдар Христанов

Когато тестото е оформено, добавяме натрошена прясна мая и доомесваме. Именно това е старият френски метод за вкарване на маята в тестото. Месим, докато тестото стане гладко и меко.

Оставаме тестото да почива около 50 минути под миндил (кърпа), след което пристъпваме към оформянето на различните изделия.

Оформяне на гризинките:
Накъсваме парчета по 30-40 грама, които разточваме с две ръце една срещу друга или върху масата, докато се получи фитил около 25 см.

10-годишният син на Чавдар – Иван, и приятелката му Рая с радост се включват в работата
Снимка: Чавдар Христанов

Снимка: Чавдар Христанов

Нареждаме фитилите в тавичка върху хартия за печене на отстояние около 3 см помежду им. Покриваме с кърпа за един час, за да втасат.

Снимка: Чавдар Христанов

Преди да изпечем, намазваме гризините с четка с вода и поръсваме със сусам и/или макови семена.

Снимка: Чавдар Христанов

Гризинките се изпичат на 220 градуса за около 12 минути, докато се оцветят приятно златисто.

Снимка: Чавдар Христанов