Новини
  • Последни
  • Най-четени

Андрей Арнаудов: Темата за демографията се дели на две – раждаемост и емиграция

По думите му решението да имаш дете е лично, но призова, ако не сме готови да го направим сега, да проверим колко време имаме

Топим се с 50 000 души годишно, показват последните данни на Националния статистически институт. Демографската криза се задълбочава, а една от причините е, че се раждат все по-малко деца в България.

"Темата за демографията се дели на две – раждаемост и емиграция. Хората не раждат деца в държави, в които няма никакви икономически проблеми, защото западният, модерен човек е егоист. Той мисли първо за себе си, за кариерата си и да се забавлява", каза в предаването "Тази събота" Андрей Арнаудов.

"В ДНК подготвяме една платформа Bulgaria Wants You, която да направи мост между бизнеса и българите в чужбина", отбеляза той.

"Избрахме шест мерки, които според нас са реално изпълними. Преди две седмици ги внесохме в Министерски съвет. В момента еднократната помощ при раждане е 200-300 лв. Ние предлагаме за първо дете тя да стане 2000 лв., за второ – 3000 лв., а за трето – 5000 лв. Условието обаче е да си внасял социалните осигуровки за последните 18 месеца", поясни Андрей Арнаудов.