Съвременни комити влизат във “Фермата”

Членовете на национално дружество „Традиция” учат фермерите да стрелят със сливенска бойлия

След като вчера групата единодушно избра да отдели пари от седмичния си бюджет и да купи патриотичната кошница, днес при тях влизат членовете на национално дружество „Традиция”. Трима мъже преоблечени като комити, с потури, калпаци, пушки, ками и пищови, разказват за възстановките на Априлското въстание, борбата за Освобождението на България и Втората световна война, които правят вече 26 години. С посланието да помним българското и да възродим българския дух, един от комитите призовава участниците да опознаят рода си и да познават историята ни. Най-развълнувана от срещата е Юлияна, която чувства тази кауза близка: “Това са големи хора, съвременните будители!” Всеки от групата получава урок по стрелба със сливенска бойлия на над 200 години.  Мама Галя твърди, че се е почувствала като Райна Княгиня: “Повдигнаха ни духа, извисиха ни в облаците”. Мъжете от “Традиция” гостуват във фермата благотворително, а рапърът Dee e толкова впечатлен от тях, че ги моли да ходят по училища и да обясняват нашата история на младите хора. “Те действат на вегетативната нерва система, настръхваш като ги гледаш”, коментира водещият Иван, а според Андрей това е заложено в гените ни.

Бети пристига във Фермата, за да помогне с най-забавната задача – плетене на шал. Тъй като в една истинска ферма няма деление на мъжка и женска работа, всеки трябва да знае всичко. Покрай Бети се нареждат Краси и Ники, които се справят учудващо добре с плетенето. „Представям си се с чашка ракия, малко туршия, вдигнал краката до камината, с шалчето”, обяснява Ники, който обещава до края на зимата да изплете един пуловер. За това си занимание мъжете обират подигравките на Андрей, който влиза при тях за церемонията за избор на първи дуелист. Като Фермер на седмицата Мария ще определи в четвъртък вечер кой ще бъде поредният дуелист. Дали ще спре „самоизяждането” на жените или Мария ще избере отново жена, зрителите ще видят тази вечер от 21.00 часа. Кой ще бъде втори дуелист, зрителите ще разберат в петък вечер, а по изключение дуелът тази седмица ще бъде в събота, 12 ноември.

В четвъртък вечер двама фермери разказват най-драматичните си лични истории. Нико, когото всички смятат за непукист ще разкрие един от най-трудните моменти в живота си, когато му поставят диагноза рак на бъбреците. След като си прави всички изследвания, трябва да вземе решение дали да се оперира. В този момент родителите му го срещат с последовател на Бялото братство на учителя Петър Дънов.“Не вярвам в тези неща”, споделя Нико, но въпреки това прави каквото го съветва човекът. Готов да чуе пак тежка диагноза Нико е шокиран, когато лекарят му показва снимката от ехограф, на която се вижда там, че проблемът с бъбрека вече е изчезнал. „От следващия ден си казах мога всичко и не ме интересуват никакви хорски приказки. Прибирах се във Виена, продадох всичко и се върнах в  България”, откровен е Нико.

В откровения влиза и Михо, който разказва защо е свел поглед и не иска да среща очите на хората. Най-голямата му загуба е смъртта на приятелката му Надя. Трябвало да я посрещне на летището, но се събрал с приятели, пил и не посмял да я вземе. Тя се прибрала с личната си кола и на един завой се случва най-лошото. В продължение на 21 дни Надя се бори за живота си в болницата. В деня, в който почива Надя, тя отказва да види Михо, но му отправя последно послание -  „Последните й думи бяха – не бъди егоист. Това беше денят, в който започнах да гледам надолу в земята”, откровен е до болка Михо.

 

 

Новини