Писма от роднини и приятели разплакват участниците във „Фермата”

Фермерите се пренасят в детството на своите баби и дядовци с играта “Прескочи кобила” и захаросани ябълки

Стопанката Бети връща участниците към корените и миналото, събрани в обичаите и игрите на нашите предци във вторник вечер във „Фермата” по bTV. Тази седмица те ще играят на прескочи кобила, ще майсторят къщички за птици, ще се научат да правят захаросани ябълки и ще усвоят местно хоро. С играта на прескочи кобила, в която се включват всички, те опознават забавната част от историята и миналото си. Въпреки че се смята за мъжка игра, в нея се включват и дамите, защото са мъжки момичета. Финци, Стоян, мама Галя, Юлияна и Силвия се забавляват като деца. Водещите Иван и Андрей коментират забавленията на децата днес, които са обсебени от видеоигри и смарт телефони. Иван признава, че дъщеря му Ава е постоянно с телефон в ръка. “Като повечето родители и ние правим забележка, друг път – не, трети път знаем, че трябва да направим, но в хаоса искаме да оставим нещата без да се занимаваме с някого и съзнателно си затваряме очитe”.

Освен игри, във фермата тази седмица има и много работа. Макар и в намален състав, участниците получават не малко задачи от стопанина Ники. Тази седмица те трябва да довършат двете чешми, да изградят дувар с камъни, да направят пътека с трупчета от главната порта до фермерската къща, както и да се заемат с някои по-леки задачи като къщичките за птици. Когато Нико им съобщава какво ги чака, мъжете не могат да повярват и мислят, че се шегува, а Силвия възкликва - „Нашият фермер тази седмица се е побъркал, луди ли е?”

За да им помогне с изграждането на чешмите и дувара, във Фермата влиза бай Симо. По традиция, датираща от българското Възраждане, участниците трябва да кръстят чешмите, както едно време това са правили с имената на благодетелите, дали пари за чешмите. Докато другите мислят имена, Стоян работи сам и не спира. Притеснява се, че няма да завърши работата си, ако на другия ден го изберат за дуелист. Работата му помага да е в перфектна форма, ако отиде на дуел. “Хвърлям се в работата, това ще ми държи мускулите в тонус”, смята Стоян. За кулинарната задача Ники е избрал да им покаже наследена от баба му рецепта за кускус, която ще предаде на мама Галя.

След 3 месеца изолация, 3 седмици преди финала фермерите получават подкрепа чрез думите на най-близките им. Те намират кошница с 8 писма, като най-нетърпелив да прочете своето е Краси, който копнее да види какво е написала приятелката му, с която предишния ден са имали годишнина. Около масата пръв чете писмото от своята съпруга Стоян.

“Здравей, любов моя, искам да ти кажа толкова много неща. За мен ти винаги си и ще бъдеш победител”, пише му тя. Силвия, Юлияна и Мария получават думи за подкрепа не от семейството, а от приятелите си. Приятелите на Мария я разплакват с признанието си: „Гордеем се с теб. Животът е за тези, които не се предават никога. Благодарни сме ти за този успех. Ти успя, израсна без майка, но научи всичко важно от самия живот. А после ни го предаде”. Оказва се, че най-добрият приятел на Нико е жена на име Вики, която му пише, че без него нищо не е същото, че вярва в него, подкрепя го и го чака.

„Мина много време, но не ми липсваш и знаеш ли защо Галя? Ти си почти всяка вечер с мен на екрана и те преоткривам. Виждам една нова Галя, по-напориста. Сигурен съм, че пред нищо няма да се спреш. Ти си и ще бъдеш жената, която да ми даде посока”, пише и съпругът на Галина. Обяснение в любов е писмото до Финци от неговата приятелка и той не сдържа сълзите си. “Денем си в мислите ми, нощем в сънищата. Ти изгради с мен свят, в който всичко е обич. Ти направи най-големите жертви. Макар и далеч, ти показваш какъв трябва да е човек”. Дългоочаквано любовно писмо получава и Краси. В него приятелката му му честити годишнината и го уверява, че е плътно до него. „Липсваш ми ужасно много, но си струва. Така разбрах колко голяма е любовта ми към теб. Неотлъчно съм с теб. Моята дума за теб – сърцат. Обичам те и те чакам”.

След толкова много емоции, водещия Иван признава, че може да разбере сълзите на участниците, тъй като е изживял нещо подобно. По време на снимките на шоуто той почти 2 месеца е разделен със съпругата си. „Много пъти съм си мислил, ако мога да й пиша писмо, или тя на мен. В първия момент като се прибра, нищо не можеш да говориш. Можеш само да трепериш, да прегръщаш, да усещаш. Разбирам ги добре. Като си с правилния човек, той ти липсва толкова. Като се върне, е неописуемо”, откровен е Иван.

Кого ще избере Нико за първи дуелист ще стане ясно утре вечер във “Фермата”, когато имен ден ще празнува водещият Андрей.

Новини