Как е създаден Алманахът във Фермата 3?

Можем ли да се сдобием с него? - Иван Кънчев отговаря пред в. "Труд"

Третият сезон на популярното риалити предаване "Фермата" бе под наслов "Ново начало" и тази година от екипа акцентираха върху ключови моменти от българската история и обичаи. За първи път Алманахът е посветен на теми от родното минало и география, а не на селскостопанството. Уникалната книга предизвика голям интерес в интернет и стотици фенове на риалитито изявиха желание да си купят или да се сдобият с копие от нея.

За създаването на Алманаха екипът на предаването се доверява на сдружение "Българска история". "Труд" потърси представителя на сдружението във формата Иван Кънчев, който да разкаже повече за участието му във "Фермата 3" и създаването на Алманаха.

- Можеш ли да обясниш кой е написал Алманаха и какво всъщност представлява той?

- Алманаха има за цел да събере основното познание на българската история в рамките на 200-300 страници, което е голямо предизвикателство, но смея да твърдя, че успяхме да се справим. Авторите на Алманаха сме членовете на сдружение "Българска история". В книгата освен хронологично проследяване на събитията още от Първата българска държава, през Средновековието, годините на Османското иго и следосвобожденската история, има и глави, посветени на развитието на българската литература и спортните успехи на страната. Тези неща не влизат в учебниците по история, но са част от нашето минало и има доста интересни факти, свързани с тях. Написана е и една глава, в която се съдържат изцяло научните постижения на българите. В Алманаха има и част за родното културно-историческо наследство извън страната. Общо всички глави са 15.

- Какво би казал на зрителите на предаването, които биха искали да си купят Алманаха или да се сдобият с копие от него?

- "Алманах на българското" беше специално създаден за третия сезон на шоуто "Фермата" и не сме мислили да го издаваме като книга. Но след проявения интерес от зрителите на предаването, може да се замислим за такъв вариант. Смятам, че ще бъде много полезен на българите, които искат да знаят своята история, и разбира се, вярвам, че за тях може да се превърне в прекрасен сувенир от любимото им риалити шоу.

Цялото интервю може да прочетете на страниците на в. "Труд" - Към статията.

Новини
  • Последни
  • Най-четени