Фермерите ще поставят паметна плоча пред пещерата, където е живял свети Иван Рилски

Мария и Динко флиртуват открито

След голямото парти, което гостът Динко спретна в първата вечер от влизането си във “Фермата”, на сутринта единствено Михо успява да се събуди, за да се заеме с ратайските си задължения. Динко смята, че след изминалата вечер Стоян и Михо са станали приятели. “Ако Стоян види някой да закача Михо, ще го разцепи. Същото важи и за Михо”, коментира Динко.

В деня след големия купон фермерите се отдадоха на богоугодни дела. Всички посещават местността Живата вода в близост до фермата, където според легендата някога уединение с Бога е потърсил свети Иван Рилски. Задачата им е да потърсят място пред пещерата, където да поставят плоча, за да напомня къде е живял светецът. Динко води Михо и Стоян до мястото, разказва им за манастира "Свети Иван Рилски" и че е ходил до последната пещера, в която светецът е живял. “Тази земя е свята, благодаря на Господ, че съм тук”, кръсти се Динко. Тримата пият от извора с жива вода и се качват до пещерата, вървейки по стъпките на светеца. В самата пещера Динко предлага да почистят и да сложат плочата до един голям камък. “Длъжни сме като българи да я направим, защото ни е оставил завет как да се държим. Трябва да го почитаме. На такива места се зареждаш,  усещаш кое е истинското. Защо налитаме на тези пари, все едно ще ги отнесем в гроба”, философства Стоян. Зарича се да доведе на място жена си и децата. Предстои фермерите да решат какво да напишат на плочата и следващата седмица да я поставят. ”Човек е жив с делата си”, предлага Финци. “Вечна слава и дълбок поклон”, предлага Динко, но според Юлияна това не е подходящо, защото в тази пещера Иван Рилски се усамотява, за да остане с Бога. Всички са съгласни, че трябва да се изпишат 3 изречения. В крайна сметка Юлияна съобщава финалното решение на групата: „В тази пещера Свети Иван Рилски за пръв път търси уединение с Бог. Нека не забравяме светлия му път. Земята дава сили. Фермата 2.” 

Вечерта всички във фермата сядат край огъня и са любопитни за историята на Динко. Нико иска да знае има ли някаква организацията, която пази по границата или Динко действа самостоятелно. „Това е нещо, което е в плюс за България. Не ме интересува закона на България. Никой не ме е карал, нито подкрепял, освен народът на България”, разпалено обяснява Динко. Динко е категоричен, че след излизането си от “Фермата” отива пак на границата. „Не се съмнявам, че ще събереш много хора и аз дори бих дошъл. Но като отидеш, ще дойдат едни хора и ще ти кажат – не е легално”, казва му Нико. Динко твърди, че иска да направи референдум и да пита българите, дали искат бежанци в страната. “Има зад мен хора с власт и пари, които ми казват изчакай. Не го правя за пари, имам си пари”, категоричен е той. Водещият Андрей коментира думите на Динко: „Това, за което той говори е старото ВМРО, хора са се събирали тогава и са пазели границата. От време на време са били в разбирателство с държавата. По друго време са се отнасяли с тях като престъпници. Но това е работа на държавата.” 

В сряда Михо избира срещу кого ще се изправи на дуела в неделя. Изненадващо той не избира Стоян. Неговият противник според Михо е лукав човек и не си върши работата.  „Не искам да съм в неговото присъствие”, казва Михо. 

Междувременно седмичните задачи не чакат и Нико и Краси се заемат да впрегнат магарето Зузи и с негова помощ да изорат нивата. Помага им майстор Симо. „Техниката не е кой знае колко сложна, усилията са в гърба и раменете”, обяснява той.  Магарето Зузи обаче не е ентусиазирано, опъва им се и не иска да оре. Ситуацията става комична - трима мъже се опитват да навият магарето да върви напред и да оре, но не им се получава. Зузи не иска да оре и с това проваля една от седмичните им задачи.  

За да оценят следващата им седмична задача във фермата идват на гости гайдарят Добри Рахнев  и народната певица Костадинка Танчева, облечени в носии и с песен на уста. Деси, мама Галя и Краси са силно разчувствани от песента “Петко воевода”, а Силвия и Краси показват какво са научили от урока по гайда. “Радвам се, че сте приели нещата сериозно и за периода, който не беше голям, изкарахте тон на гайда, което не е никак лесно”, хвали ги гайдарят и признава задачата за успешна. Стопанинът Ники идва да провери как са се справили с останалите задачи. Преглежда бурканите с консервирано месо, кайма, луканките и пастърмите, чипровския килим, виното и проверява как е подковано магарето. “Орането е под всякаква критика. По половин грош ви взимам за това, че виното е оцет, и за нивата, която не е изорана. Давам ви общо пет гроша”, мъмри ги Ники.  

Любовни искри започват да прехвърчат между Мария и Динко. Тя се закача с него, а Финци я предупреждава, че може да изгори. „С тези зелени очи. Ще се чудиш от къде ти е дошло, Динко. Да не се влюбиш, че съм ти кака. Минала съм по повече пързалки от теб”, смее се Мария.

Новини
  • Последни
  • Най-четени