Фермерите се сражават в прабългарско приключение, учат клетва на глаголица и виждат за първи път реконструкция на меча на кан Кубрат

В сряда участниците във “Фермата” влизат в ролята на прабългарски войни. За възстановяването на духа и традициите на нашите предци в шоуто, на коне и облечени с ризници, влизат основателите на прабългарска школа “Багатур. Приключението започва с показна битка с мечове за мъжете, а жените прабългарки правят демонстрация с въртене на камшици. „Ако един човек сме го направили малко по-българин, значи сме си свършили работата”, обясняват мъжете и жените от “Багатур”, които учат фермерите как да се поздравяват с кръстосани ръце по прабългарски обичай. За битката участниците се делят на хуни и багатури, учат клетва на глаголица и виждат за първи път реконструкция на меча на кан Кубрат. Мама Галя и Силвия успяват да победят при жените, след което всички се разделят на отбори и се сражават като прабългари. Урокът по прабългарски традиции е един от най-интересните за участниците, но е прекъснат от водещият Андрей, който ги строява за най-нестандартната церемония за избор на дуелист досега. Седмица преди финала, Финци трябва да избере кой от участниците да отиде в къщичките на дуелистите за последен път.

„В реалния живот съм водил много битки, войни. Да се запазя като човек, да защитавам семейството си, да подкрепям бизнеса си. Сега съм с имунитет и не мога да се боря, за да елиминирам един от най-силните си противници, за мен това не е гърдешко.  Работя и правя само гърдешки битки”, обяснява Финци. Първият дуелист е силно изненадан, когато чува името си. „Не очаквах”, е коментарът, който дава. След избора на първи дуелист урокът по история продължава. Явор от “Багатур” им показва оригинален лък на прабългарин и ги учи на стрелба назад от коня.

Още една древна българска традиция ще оживее във “Фермата” днес. Майстор Захари ще покаже на участниците как се правят съдове по стар български обичай. С негова помощ те правят бусинска керамика, учат се как се мачка глината, която е твърда и как се завърта грънчарското колело.  Мария разказва как навремето майсторите са наричани магьосници,

защото извайвали глината, без да казват на никого - пазели тайна, предавали я само в семейството.

„Бусинските съдове са произведения на изкуството”, обяснява им Захари, докато им показва как се пекат съдовете в специално огнище. Днес, фермерите се заемат и със седмичните си задачи – да довършат чешмите и дувара, да съберат зеленчуци от градината си, за да ги предложат на пазара.

Тъжен повод връща Финци към семейни спомени. Днес се навършват 6 месеца от смъртта на неговата баба и той решава да й направи помен. Разказва, че баба му го е отгледала и пали свещ в пръстта в нейна памет. Зарича се щом се прибере у дома, първо да отиде на гроба й. „Нося името на дядо, нейният съпруг. Въпреки че се е развел с нея, бил съм на 6-7 г. Тя до последно го обичаше и може би в мен виждаше него”, признава Финци. Разчувстван водещият Андрей призовава хората, които не са загубили бабите и дядовците си да намират време да ги виждат. “За тях е радост, а ние забравяме”.

Сред задачите на участниците тази седмица е да изяснят отношенията си с напусналите шоуто, като излеят емоции върху чучелата с техните снимки. Нико се обръща към Ася Капчикова, Кайо и Тодор, като признава, че викинга му липсва и откакто него го няма във Фермата е тихо.  

 

Новини
  • Последни
  • Най-четени