Фермерите празнуват Никулден тази вечер от 21.00 часа по bTV

Жените усвояват тънкостите на бусинската керамика и кукерските маски

Нощта срещу Никулден е най-студената във фермата досега. Ратаите Мария и Нико спят с всичките си дрехи, спални чували и три одеала. На сутринта всички поздравяват Нико за именния му ден, а той смята, че който празнува, не му се полага да работи. "Празнувах рождения си ден сам като куче. Без приятели. Сега съм ратай и на имения си ден ще прекарам чистейки, което не е най-приятното", оплаква се Нико, който признава, че извън шоуто започва празниците си от вечерта на предния ден. Според водещия Иван, Нико все още не усеща, че тялото му в един момент ще го предаде, както той и Андрей са разбрали в определен момент. "Смятам, че си има възраст за всичко. Когато човек намери сили да спре, да се промени, после си разказва с кеф за близкото минало", твърди Иван.

Бети влиза във фермата, за да раздаде седмичните задачи, които с отпадането на участници стават все по-малко. Преди това, обаче, приема поздравления за празника и на своя съпруг – също Николай. Бети възлага на Финци за направи въдица - "Ако за един час направите от тази пръчка въдица, ще ви дам 3 истински и ще отидете да ловите риба", обещава им стопанката. При жените ще дойде майстор, който ще им покаже как се прави бусинска керамика - една от най-старите школи в България, известна със специфичното украсяване на съдовете. Втората специална задача е направата на кукерска маска, в което техен учител ще бъде Стоян. "Един от вас ще си тръгне със 100 000 лв. Но със занаятите, които научихте, ще си тръгнете с повече знания от тези 100 000 лв. Всички пари на света не струват това, което научихте във "Фермата" и което ще предадете на вашите деца", обяснява им Бети.

Докато опитва да сглоби примитивна въдица Финци обяснява, че това занимание е близко до изкуство. С получените от Бети истински въдици той, Нико и Стоян не успяват да хванат шаран, а само една малка риба. Нико се оправдава с времето – студено и ветровито е, а за компенсация той им сипва по една ракия. Неуспешният им улов е повод за нова шега между водещите. Иван казва, че преди е ходил на риба с актьора Станимир Гъмов, а Андрей се шегува с него: "Сега с жена ти решихте, че не ти се ходи вече на риба".

Риболовците се връщат с наведени глави и се надяват на милостта на стопанката. Бети влиза при тях с дъщерите си Калина и Александра и им носи три шарана. С приготвянето на пълнени шарани помага Мария, а Нико и Финци чистят люспите на рибата. Докато готвят Бети им припомня историята на Свети Николай, от чието житие тръгва и приказката за Санта Клаус.

По време на официалната никулденска вечеря Нико и Стоян влизат отново в лют спор за това дали на село може да се работи и дали има пари. "Ако утре спечелиш 100 000 лв., ще заведеш семейството на почивка и после ще бичиш айляк 2 години. Но парите ще свършат. Ако аз взема 100 000 лв., имам поне 15 идеи, в които ще развия бизнес. Ако ги дадеш на Финци и той ще развие неговия бизнес. Ако ги дадеш на Макето, ще ги вложи в 3 ансамбъла и благотворителни неща. Всеки има някаква идея. Има много хора, които само ламтят за тези пари", обръща се Нико към Стоян. Той обаче не е съгласен и обяснява, че няма да изпие и изпуши тези пари. "Нико прекалява. Какво ще правя тези пари си е моя работа", казва Стоян на мама Галя и признава, че Нико го дразни и няма право да му говори, преди да е създал свое семейство. Нико за пореден път признава, че откакто е влязъл в шоуто си мечтае да отиде на дуел със Стоян.

Празничната трапеза е в топлата къща на фермера на седмицата, където са поканени дори ратаите и всички се наслаждават на пълнения шаран. Финци ги приветства с думи: "Честит имен ден на Нико. Хиляди майки, съпруги и дечица са изпратили свои роднини по моретата. Нека бъдем по-смирени. За това, че светията Николай е спасил с една рибка толкова хора. С нещо дребно, една риба, можеш да направиш чудеса. Нека на този ден се обичаме и помагаме. Амин за хубавата трапеза". За празника мама Галя е облечена с носия със стара българска риза и тъкана от майка й престилката. Двамата с Нико играят ръченица и граовка боси.

Новини
  • Последни
  • Най-четени