„Фермата 4“ сблъсква и обединява българи от цял свят от 7 септември по bTV

Национално представително проучване за bTV сочи, че 60% от българите имат роднина или близък приятел, който живее в чужбина

Повече от половината от населението на България е засегнато от емиграцията, сочат данни от национално представително проучване за bTV, проведено от Kantar TNS през август специално за новия сезон на „Фермата: Съединение“. Резултатите от изследването бяха оповестени на медийно събитие по повод старта на четвъртото издание на най-позитивното риалити, което започва на 7 септември по bTV и ще се излъчва всяка неделя от 20 часа и от понеделник до петък от 21 часа. В шоуто влизат 21 българи, от които половината са избрали да градят живота си в чужбина, а другата половина – да останат в родината си. Сред всички тях са известни личности, които за първи път участват в риалити шоу – олимпийският медалист Йордан Йовчев, лекоатлетката Ваня Стамболова, бизнесменът  Ивайло Караньотов и вокалистът на Д2 Деян Каменов – Дидо.

Фокусът на предстоящия сезон под мотото „Съединение“ е възможно ли е обединението на всички българи, без значение къде са избрали да живеят, в името на по-доброто бъдеще за родината. С всяко следващо издание „Фермата” набира популярност сред все повече българи извън страната, като за този сезон кандидатстваха рекордните над 4000 сънародници в чужбина.

 

Според анкетираните в проучването, поръчано от bTV, основните причини за емиграцията са по-доброто заплащане на труда зад граница, постигането на по-добър стандарт на живот, по-добро образование и реализация за децата. Около 33% от анкетираните казват, че близките им са емигрирали, за да натрупат спестявания и да помагат на семействата си тук. Едва около 15% от българите с близки в чужбина смятат, че има вероятност те да се завърнат, но вярват, че по-добре платената работа (за 50%) и носталгията (за 38%) биха мотивирали близките им да купят еднопосочен билет за родината. Резултатите от изследването сочат още, че по-добрият икономически и социален климат, в който живеят емигрантите, не ги прави по-малко заинтересовани и ангажирани с обществения живот в България, а напротив – доминира мнението, че българите емигранти в по-голяма степен от сънародниците им у нас, се включват в обществени каузи за страната и допринасят за просперитета й.

„На всички тези изводи се основават и вечните спорове между емигранти и българи, останали тук – кой милее повече за България и предателство към родината ли е да я напуснеш. Очакваме тези дискусии да се състоят в новия сезон на „Фермата“, коментира Маргарита Александрова, програмен директор на bTV Media Group, на пресконференцията, която символично се проведе на Терминал 2 – мястото, където българите изпращат и посрещат близките на сърцето си хора.

„Темата за емиграцията е много гореща в момента. Като развлекателен проект обаче, „Фермата“ няма да заема страни и позиции, или да дава решения, но ще даде на зрителите храна за размисъл  и дискусии“, коментира главният изпълнителен директор на bTV Media Group Флориан Скала.

 

Българите, които живеят извън страната ни, присъстваха като тема във „Фермата“ от първия сезон на шоуто и с времето тя ставаше все по-видима и важна. Така естествено се роди идеята за сезон 4 „Съединение” – да съберем под един покрив българи, избрали да градят живота си навън и тези, решили да останат и да постигат щастието си тук, в България. Нашата задача е да разрешим споровете помежду им и да ги обединим, разказаха изпълнителните продуценти на шоуто Иван и Андрей.  В тази мисия ще се включи специалният гост в четвърти сезон „Съединение“ – световната спортна легенда Йордан Йовчев. Той е поканен да влезе в ролята на вдъхновител и ментор на участниците, защото е ярък пример за българин, който въпреки че е работил по света и е живял в чужбина, винаги е избирал да се състезава под българския флаг.

 

„Поласкан съм от отредената ми роля на вдъхновител и се надявам с този специален статут да бъда полезен на участниците да разгърнат потенциала си и да ги напътствам така, че да се справят по най-добрия начин с това предизвикателство. Това, което приемам за моя мисия в шоуто, е да помогна на двата отбора да се обединят и да започнат да градят заедно. От гледна точка на личната ми история аз бих могъл да бъда част и от единия, и от другия отбор във „Фермата“, коментира Йордан Йовчев.

20 участници ще прекрачат прага на новата ферма и ще дадат човешки облик на статистиката от изследването на Kantar TNS. Още със старта на предаването те ще бъдат разделени на два отбора. Първият ще включва 12 българи, избрали да останат и да градят бъдещето си в България, а вторият – 9 българи, които са решили да търсят щастието си навън. Сред тях са еднояйчни близначки с успешен бизнес зад граница, но вярват, че могат да успяват само извън България – те ще се състезават като един участник. Млада майка, движена от носталгията по родината си, иска с участието си във „Фермата“ да убеди съпруга си да се завърнат у нас. Младо момче, израснало в САЩ, търси корените си, а успяла жена в Лондон е убедена, че никога не би се върнала в България, защото навън децата й получават най-доброто образование. Бесарабска българка пък ще покаже как се пазят традициите ни и извън географските ни граници.

Зрителите ще се срещнат и с наследница на фамилия, свързана с тоталитарния режим, която иска да развенчае митовете, свързани с привилегиите. Българомохамеданин пък твърди, че у нас турско робство никога не е имало. Ром, роден в гето, поема по лош път, но след като се обръща към вярата, успява да създаде семейство и да стане пример в общността си. Баща на 4 деца успява да се измъкне от сенчестия бизнес, да промени живота си в положителна посока и да се грижи добре за фамилията си. Икономист с успешна кариера има една мечта, заради която влиза във „Фермата“ – да върне всичките си близки, които са заминали, обратно в България.

По традиция, най-достойният ще спечели наградата от 100 000 лева.

Новини
  • Последни
  • Най-четени