Андрей меси питка на именния си ден, Иван посреща 37-ия си рожден ден с участниците във Фермата

На Андреевден водещите на “Фермата” Иван и Андрей посрещат двоен празник с участниците в шоуто. За именния си ден Андрей моли мама Галя да омеси питка, а тя го учи да сее брашно, да чупи яйца и да меси. Двамата хвърлят кукуруз в пещта, каквато е традицията. „На ти месо кукуруз, да не ядеш суровия”, нарича Андрей. Андреевден символизира зимата, защото от него денят започва да расте макар и колкото зърно, затова на този ден се ядат варива, припомнят си участниците, които посрещат и още един празник днес – рожденият ден на Иван. На масата в лятната кухня водещият признава пред групата, че в края на този риалити проект, за първи път не се чувства щастлив, че работата приключва: „Ставайки на 37, в душата на човек стават странни неща. Лишенията, които всички от екипа претърпяхме в този проект, са нечовешки - не си виждаме децата, роднините. Нямахме външен живот. Фактът, че ви срещнах, оправдава всички усилия, които съм извършил. Познанството ми с вас е най-големият подарък за рождения ми ден”, признава Иван пред фермерите.

Макар да са в края на приключението наречено “Фермата” Нико, Финци, Краси, Стоян, Галя, Силвия и Юлияна работят усилено по изпълнение на седмичните си задачи, които този път са по-тежки от всякога. Жените довършват пътеката, а мъжете издигат дувара. „Все е имало седмични задачи, но такива не сме имали. Камъните са тежки колкото мен”, коментира Финци. „Под тия плочи е поставена моята надгробна плоча”, оплаква се Краси. Според него обемът работа е твърде голям, а хората са много малко. На шега Финци дори предлага да вдигнат бунт и да вкарат Нико в зандана за два дни. Нико и жените завършват пътеката, изкопават над 90 дупки, пълнят 50-60 колички с чакъл и то за по-малко от 24 часа. В същото време Стоян гради чешмите, които участниците кръстиха Момъка и Момата.

В края на тежкия работен ден фермерите разказват с какво ги е променило участието в шоуто. Силвия признава, че се е научила да спира водата, Юлияна е разбрала, че с 10 лева могат да се нахранят 20 души, докато Нико смята, че животът във “Фермата” и извън нея е един и същ: „Живея във “Фермата”, както и навън – маса, напитки, добро настроение. Обичам да живея с много хора, да казвам всичко. Така живея и тук. Така че житейски опит не съм натрупал”.

Стоян също смята, че животът му във “Фермата” и в родното му село Бъта е един и същ. Двамата с Нико спорят къде е по-труден живота – на село или в града. Стоян смята, че живее трудно, а Нико твърди, че вярването, че отиваш в големия град и започваш да печелиш пари, е илюзия. За Юлиана най-хубавите моменти във “Фермата” са свързани със занаятите и тъкането на българско знаме. За Финци най-хубавият момент е влизането в пещерата на Иван Рилски, а мама Галя свързва времето си в шоуто с новите рецепти, които е усвоила от стопанката Бети. За да починат от изморителната работа, участниците имат организиран урок по танци. Във фермата идват музиканти и танцьори, за да научат групата на три елемента от народното хоро - подскок, прескок и скок. Танцьорите поставят на жените задачата да научат мъжете да играят хоро.

Новини
  • Последни
  • Най-четени