Михо се връща близо до Фермата с романтичен жест към Мария

Фермерите гласуват с против идването на бежанци в България в импровизирания референдум

Тази вечер Фермата осъмва с изненада – на отсрещния хълм с огромни букви от плат е изписано името на Мария. Този романтичен жест свари съвсем неподготвена Мария, която от няколко дни показва явен интерес към госта на шоуто - Динко. Тя дори решава да излезе с него на паша, за да види отблизо името си и да избяга от шегите на останалите. Мария излиза извън пределите на фермата именно с новия си ухажор - Динко, който споделя: “Като видях името й на баира си казах – тоз откачи. Мария е тежка жена. Аз ако съм на Михо, ще забравя Мария и ще си хвана някое друго момиче”. Всички във “Фермата“ са убедени, че любовта на Михо е несподелена, но той е готов на всичко за нея. За първи път това признава и самата Мария – “Разбирам го и го приемам, но не съжалявам никого. Да изживяваш несподелена любов – това е част от живота и ако не го изживееш може би животът няма да е пълен“. Според нея Михо е станал по-смел, откакто е извън шоуто, защото докато са живели заедно, той така и не й признава чувствата си. Мария смята, че двамата са много различни, а Михо така и не я познава истински, тъй като не са общували в истинския живот извън фермата. Романтичният жест на Михо става повод и за много шеги по адрес на Динко. Краси казва, че Динко току що се е почувствал, като бежанец в България.

Българката, която от години живее в Палма де Майорка, е основен герой в епизода на Фермата в сряда. Днес тя като Фермер на седмицата, избира кого да прати на дуел в неделя вечер – Юлияна или Краси. Денят е емоционален за Мария, която като фермер на седмицата е отговорна и за организация на работата. След напрежението покрай избор на дуелист и изненадата от Михо тя е напрегната и си изпуска нервите срещу най-незаслужилия – Стоян, с когото се скарва, че се храни бавно, а има работа за вършене. Заповедническото отношение на Мария към ратаите и останалите играчи не се харесва на групата, а Иван и Андрей коментират, че тя направо ги тормози. Стопанката Бети влиза във фермата, за да приготви с Юлияна любимата си стара българска рецепта – телешко в тиква. Тя споделя, че в оригинал рецептата е с див заек, но той е кисел и затова тя предпочита да я правя с телешко. 

Откакто Динко е във “Фермата”, темата за бъдещото на България като кръстопът за ново преселение на народите от изток на запад, отново е на дневен ред. Днес, тези разговори ще достигнат кулминацията си в своеобразния референдум, който групата ще направи, за да изрази позицията си за или против приемане на бежанци и икономически емигранти у нас.

Андрей влиза при тях и им напомня:“Тези които са дали името на народа ни и на държавата ни са дошли от далеч тук на коне. Ние винаги сме били на кръстопът. Ако си направим един ДНК тест ще видим, че сме смесица от много народи и етноси. Само преди 100 години половината ни територии бяха разграбени от Сърби, Румъния, Гърция и много българи са били бежанци. Семейството на баща ми е дошло от Eгейска Македония. Много от нас са деца на бежанци.” Общата позиция на групата е против, а гласуването по въпроса “Трябва ли България да приема още бежанци?“ завършва с 0 гласа за и 9 против приемането на още бежанци. Сред мотивите на участниците да гласуват против са проблемите с интеграцията на ромите, липсата на държавна подкрепа за пенсионерите и децата, и страхът от евентуални размирици при идването на хора от чужда религия и култура. Според Силвия и Нико част от бежанците не бягат от война, а са икономически емигранти, които така или иначе искат да отидат в Западна Европа, а не да живеят в България. Фактът, че част от бежанците са млади мъже, а не бедстващи семейства с деца, бе изтъкнат от някои от участниците, като подозрителен и притеснителен. Според Динко пък ще дойде време и на всички ще ни писне и ще се вдигнем на бунт. 

В края на предаването водещият Андрей призна накрая, че макар в началото на бежанската криза да е бил “За” идването на бежанци, като възможност да се влее свежа кръв, днес вече е на друго мнение: “Три години по-късно за съжаление аз съм на друго мнение, защото хората които идват не знаем какви са и не можем да ги контролираме. Ако съм на отговорен пост не бих посмял да кажа “ще пускаме още хора”. 

Новини
  • Последни
  • Най-четени