.

За формата

Фермата

"Фермата" е приключенско риалити, излъчвано с грандиозен успех в над 50 държави по света. След три успешни сезона у нас най-мащабната продукция „Фермата” се наложи като най-градивното и позитивно ТВ риалити в българския ефир. Наградата на победителя е 100 000 лв.

 „Фермата“ по bTV е предаване, което експлоатира темата за земята и природата, за изконните български ценности, традиции и занаяти и мотивира зрителите да се завърнат към корените си. Позитивният и опознаващият българското дух на  предаването превърна шоуто в хит сред зрителите и го открои шоуто като единствения ТВ риалити формат с градивно послание и мисия. Независимо изследване на „Маркет линкс“, проведено през пролетта на 2018, посочи „Фермата“ като най-запомнящото се телевизионно събитие за 2017 година.

В първи сезон „Фермата” върна 19 българи 100 години назад във времето, за да живеят 3 месеца далеч от съвременната цивилизация и нейните удобства  - ток, течаща вода и комуникации. Вторият сезон заложи на патриотизма, а третият, който беше под мотото „Ново начало“, постави участниците пред сурови условия за живот, екстремни физически изпитания и акцентира на българската история и фолклор.

Новото четвърто издание на „Фермата“ ще премине под мотото “Съединение“, като тази година мисията на шоуто е да обедини българите от всички краища на света и покаже какво би се случило, когато всички заживеят заедно под един покрив. „Фермата“ 4 ще раздели участниците на две групи - българи, избрали да градят живота си в чужбина, и тези, които са останали в родината си. През първите седмици двете групи ще бъдат явно противопоставени – ще живеят в две отделни къщи, ще се състезават едни срещу други, ще седят на две отделни маси, за да докажат кои са по-силни и покажат кои са българите на бъдещето – тукашните българи или българите емигранти. С напредване на шоуто двете групи ще се  обединят, като заживея в една къща и застанат зад една кауза – просперитета на България. Така „Фермата: Съединение“ ще изследва важни за обществото ни теми като емиграцията, демографската криза, съхранението на ценностите и националното самосъзнание, и отговори на въпросите кой е българинът на бъдещето, кои българи са по-способни, какво ще накара емигриралите да се завърнат към корените си и т.н.  

Във „Фермата“ 4 ще влязат 20 участника плюс един със специален статут, който от позицията си на българска легенда, ще вдъхновява участниците да извадят най-доброто от себе си, което да приближи всеки до реализирането на своята индивидуална кауза. Тази есен зрителите на bTV ще видят изключително силни персонажи, в лицето на които всеки ще открие себе си. Сред фермерите ще има три известни личности, които не са обичайните звезди, участващи в риалити формати. Те ще живеят рамо до рамо с участници, които не са популярни, но са избрани сред хиляди кандидати, благодарение на вълнуващите си лични истории, каузи и силно изразена индивидуалност.  

Специално внимание и в четвърти сезон ще бъде отделено на уроците и куизовете по история. Уроците ще се провеждат в отделно пространство (класна стая), като ще включват 8 теми за най-големите български битки и 5 теми за велики български учени, които първоначално отиват в чужбина, а после се завръщат в родината си и правят епохални открития. Всяка нова тема ще се въвежда с видео и дискусия. Куизовете ще протичат под формата на състезание между два отбора с пет въпроса, единият от които винаги е свързан със седмичната тема.

Занаятите и традициите на старите българи ще оживеят във  „Фермата: Съединение“  по изключително колоритен начин този сезон. Всяка седмица „веселите баби“ – Дешка, Янка и Данка от с. Горно Драглище ще предават на участниците по един стар български занаят.

СТОПАНИ НА ФЕРМАТА

 

Бети и Ники

По време на своя престой във фермата участниците ще получават задачи и напътствия от своите стопани. За трети пореден сезон младото фермерско семейство Благовеста и Николай Василеви ще предават трудолюбието и любовта си към земята на участниците като техни ментори. Те ще напътстват участниците как със собствените си ръце да произвеждат всичко сами, да се грижат за животните и да отглеждат сами зеленчуците си. В новия сезон Бети и Николай ще имат думата и в определянето на единия от кандидатите за „фермер на седмицата“. Както обикновено, всяка седмица те ще дават и специалните задачи на участниците, а в края й ще проверяват и оценяват труда им.

Семейство Василеви са собственици на ферма в Източните Родопи, в село Горно поле, община Маджарово, където вече над 20 години отлеждат животни по начин, който е не само свободен, но полудив.

ФЕРМЕР НА СЕДМИЦАТА

Всяка седмица един от участниците ще бъде избиран за Фермер на седмицата, което му дава специален статут и привилегии пред останалите участници. В четвърти сезон механиката на избора му е изцяло нова. Фермерът на седмицата се избира от трима кандидати. Първият кандидат е победителят в неделната битка за оставане в шоуто. Вторият е посоченият фермер в прощалното писмо на отпадналия участник в неделния дуел. Третият претендент ще бъде посочван от стопаните на фермата Бети и Ники и продукцията. След запознаване с тримата кандидати и обсъждане, групата гласува кой е най-малко достоен за Фермер на седмицата и той отпада от надпреварата. Двамата останали кандидати се срещат на дуел, в който целта е победа в две от три игри. Победителят става Фермер на седмицата. Той/Тя ще се ползва със сериозни привилегии - ще живее в самостоятелна постройка, в която ще намери повече удобства от основната къща; ще получава мигновен имунитет от елиминиране за конкретната седмица, ще има право да избира двама ратаи – един мъж и една жена, ще седи на централно място на масата за хранене, ще разпределя отговорностите по изпълнението на седмичните задачи и цялата останала работата във фермата между останалите участници; ще държи ключа към сандъка с провизиите.

РАТАИ

Всеки вторник ще се провежда битка за имунитет от ратайство на принципа мъже срещу мъже и жени срещу жени. След специална церемония по избирането на ратаите избраните ще бъдат отделени от останалите и ще живеят в много по-примитивни условия от групата.  Те ще живеят буквално в постройката на животните и ще трябва да осигуряват препитанието на останалите, както и да вършат голяма част от мръсната работа.

ЕЛИМИНАЦИИ

Освен предизвикателството за участниците да се справят с условията на живот във Фермата, всяка седмица един от тях ще отпада. В по-дългия епизод в неделя двама участници ще се изправят на дуел един срещу друг. В сезон четири, през първите седмици двамата дуелисти ще бъдат представители от двете групи – българите, живеещи в родината, и тези, избрали да градят бъдещето си в чужбина. След „съединението“ дуелистите ще се избират по познатия начин.

Как се определят двамата дуелисти

Фермерът на седмицата посочва за първи дуелист един от ратаите за седмицата. Той или тя от своя страна трябва да посочи за свой опонент на Арената участник по своя преценка от същия пол. Вторият дуелист получава правото да подреди битките в състезанието.

ДУЕЛИ

Дуелите ще тестват силата, сръчността и знанията по история на двамата дуелисти. Преди да се изправят един срещу друг, те ще прекарват последната нощ в изолация в къшичките на дуелистите.

Коментари (320)

Новини