.

За формата

иван и андрей

„Фермата“ е приключенско риалити, излъчвано с грандиозен успех в над 50 държави по света. След четири успешни сезона най-мащабната продукция у нас се наложи като най-градивното и позитивно ТВ предаване в българския ефир. „Фермата“ разгръща темите за земята и природата, за изконните български ценности, традиции и занаяти, и мотивира зрителите да се завърнат към корените си. Неслучайно шоуто, което опознава българския дух, е определено за най-запомнящото се телевизионно събитие за 2017 година („Маркет линкс“).

В първи сезон „Фермата” върна 19 българи 100 години назад във времето, за да живеят 3 месеца далеч от съвременната цивилизация и нейните удобства  - ток, течаща вода и комуникации. Вторият сезон заложи на патриотизма, а третият - „Ново начало“, постави участниците в сурови условия на живот и пред екстремни физически изпитания. „Фермата“ 4 премина под мотото „Съединение“ и обедини българите от всички краища на света, за да покаже какво би се случило, когато всички заживеят под един покрив. Наградата на победителя във всички сезони е 100 000 лв.

„Фермата“ 5 е естествено продължение на „Фермата: Съединение“. „Фермата: Нов свят“ ще раздели участниците на две групи. Първоначално те ще живеят в две отделни ферми, между които е издигната стена. През първите седмици двете групи – на чорбаджиите и сиромасите - ще бъдат явно противопоставени – ще живеят в две отделни къщи, ще се грижат за две отделни стопанства, ще се състезават едни срещу други. Докато с общите им усилия стената по между им не рухне и те не се обединят, за да дадат началото на един „Нов свят“.

Петият сезон на риалитито е посветен на един от най-големите проблеми на нашето време – разделението между бедни и богати. Двете групи, които изпитват социален гняв помежду си, ще бъдат поставени в условия, в които да разберат, че не могат да съществуват една без друга. Участниците трябва да се научат на взаимно уважение и да изградят мост в една разделена нация. Тази предстояща еволюция живее в рамките на пулса на времето.

Във „Фермата“ 5 ще влязат 20 участници, плюс един със специален статут – личност, която обществото познава и уважава. Той ще вдъхновява всеки от двете групи да покаже най-доброто от себе си, за да реализира както своята индивидуална кауза, така общата.

Тази есен зрителите на bTV ще видят изключително силни персонажи, в лицето на които всеки ще открие себе си. Сред фермерите ще има известни личности, които не са обичайните звезди, участващи в риалити формати. Те ще живеят рамо до рамо с участници, които не са популярни, но са избрани сред хиляди кандидати, благодарение на вълнуващите си лични истории, каузи и изразена индивидуалност.  
Специално внимание и в пети сезон ще бъде отделено на уроците и куизовете по история. Уроците ще се провеждат в отделно пространство (класна стая), като ще включват теми за най-големите български успехи в различни сфери. Всяка нова тема ще се въвежда с видео и дискусия. Куизовете ще протичат под формата на състезание между два отбора с пет въпроса.

Занаятите и традициите на старите българи ще оживеят във  „Фермата: Нов свят“  по изключително колоритен начин и този сезон. Всяка седмица „веселите баби“ – Дешка, Янка и Данка от с. Горно Драглище ще предават на участниците по един стар български занаят.

СТОПАНИ НА ФЕРМАТА

колаж, фермери

По време на своя престой във „Фермата“ участниците ще получават задачи и напътствия от своите стопани. В петия сезон на риалитито всяка една от двете ферми ще има свой наставник, който ще се стреми да предаде трудолюбието и любовта си към земята на участниците. Това са Марин Петров – наставник на сиромасите и Росен Николаев – наставник на чорбаджиите. Двамата ментори ще напътстват участниците как със собствените си ръце да произвеждат всичко сами, да се грижат за животните и да отглеждат зеленчуците си. Както обикновено, всяка седмица те ще дават и специалните задачи на участниците, а в края й ще проверяват и оценяват труда им.

ФЕРМЕР НА СЕДМИЦАТА

Всяка седмица един от участниците ще бъде избиран за Фермер на седмицата, което му дава специален статут и права пред останалите участници. Той/Тя ще се ползва със сериозни привилегии - ще живее в самостоятелна постройка, в която ще намери повече удобства от основната къща; ще получава мигновен имунитет от елиминиране за конкретната седмица, ще има право да избира двама ратаи – един мъж и една жена, ще седи на централно място на масата за хранене, ще разпределя отговорностите по изпълнението на седмичните задачи и цялата останала работата във фермата между останалите участници; ще държи ключа от сандъка с провизиите.

В първите седмици на пети сезон всяка една от двете ферми ще има собствен Фермер на седмицата и ратаи. Във фермата на чорбаджиите Фермер на седмицата става спечелилият съботния дуел участник. Във фермата на сиромасите първият претендент е посочен от отпадналия участник в битката за оставане в шоуто, вторият – от предходния Фермер на седмицата, а третият – от продукцията. Най-малко достойният от тримата отпада след гласуване, а останалите двама отиват на двубой. След обединението Фермерът на седмицата ще се избира сред трима кандидати.

РАТАИ

Всеки вторник ще се провежда битка за имунитет от ратайство на принципа мъже срещу мъже и жени срещу жени. След специална церемония по избирането на ратаите избраните ще бъдат отделени от останалите и ще живеят в много по-примитивни условия от групата. Те ще обитават постройката на животните и ще трябва да осигуряват препитанието на останалите, както и да вършат голяма част от мръсната работа.

ЕЛИМИНАЦИИ

Освен предизвикателството за участниците да се справят с условията на живот във „Фермата“, всяка седмица един от тях ще отпада. В по-дългия съботен епизод двама участници ще се изправят на дуел един срещу друг. В сезон пет през първите седмици двамата дуелисти ще бъдат представители от двете групи – чорбаджии и сиромаси. След „(Р)еволюцията“ дуелистите ще се избират по познатия начин.

Как се определят двамата дуелисти

Фермерът на седмицата посочва за първи дуелист един от ратаите за седмицата. Той или тя трябва да посочи за свой опонент на Арената участник по собствена преценка от същия пол. Вторият дуелист получава правото да подреди битките в състезанието.

ДУЕЛИ

Дуелите ще тестват силата, сръчността и знанията по история на двамата дуелисти. Преди да се изправят един срещу друг, те ще прекарват последната нощ в изолация в къщичките на дуелистите.

Новини